Duurzaamheid
INCLUSIEF BOUWEN
Om inclusief bouwen mogelijk te maken wordt er tijdens het ontwerpen en samenstellen van ruimtes rekening gehouden met de toegankelijkheid en bereikbaarheid van een woning. Dit houdt in dat een woonprogramma geschikt is voor diverse doelgroepen binnen de woningmarkt. Daarbij gaat inclusief bouwen verder dan alleen ruimte bieden voor diverse doelgroepen. Ook natuurinclusief bouwen draagt hierin bij. Natuurinclusief bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij zodanig gebouwd en ingericht wordt dat een bouwwerk bijdraagt aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Natuurinclusief bouwen draagt ook bij aan de kwaliteit van de leefomgeving waaronder de gezondheid van bewoners, bevordering van sociale contacten, het temperen van de temperatuur in de omgeving en vermindering van de luchtvervuiling.
CIRCULAIR BOUWEN
Een gebouw is circulair als bij het ontwerp, de bouw en het beheer het hoogwaardig gebruik van herbruikbare materialen centraal staat, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Circulair bouwen richt zich dus op (het sluiten van) de kringloop van grondstoffen die veelal hergroeibaar zijn. Dit in tegenstelling tot traditioneel bouwen. Daarvoor zijn telkens weer fossiele grondstoffen uit de aarde nodig (denk aan zand, grind en erts), die pas na enorme verhitting een bouwmateriaal worden (beton, cement, staal, glas- en steenwol), en na een levensduur vaak niet-recyclebare materialen zijn. Circulair bouwen kan ten opzichte van traditioneel bouwen om een hogere investering vragen. Omdat het plan financieel haalbaar moet zijn moet er gekeken worden naar de stichtingskosten. De verschillen tussen beide bouwsystemen is daarom niet zwart-wit. Waar mogelijk zal er gekozen worden voor materialen met een lange levens- en gebruiksduur.
DUURZAAM BOUWEN
Bij het ontwerpen van de woningen wordt rekening gehouden met het gebruik van duurzame materialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van bewoners en gebruikers. Circulair bouwen is hier ook een onderdeel van. Het doel is een optimaal duurzaam gebouw in relatie met de beschikbare budgetten en lage exploitatiekosten. In samenwerking met adviseurs richten wij ons dan ook op ‘bewezen’ en of ‘te bevatten’ maatregelen. Zo kunnen we aan de vooropgestelde verwachting voldoen.
KLIMAATADAPTIEF BOUWEN
Klimaatadaptief ontwerpen biedt kansen om weersextremen op te vangen en hittestress in de bebouwde omgeving te voorkomen, maar ook om deze omgeving leefbaar en aantrekkelijk te maken. Door natuurlijk groen te integreren én water vast te houden bevordert het de biodiversiteit en het verlegt de horizon, waardoor een omgeving ontstaat die de gezondheid en de leefkwaliteit ten goede komt.
Social Media